Kukkafarmi

Kukkafarmin tarina

Kaikki sai alkunsa kesällä 2020 kun katselin ruokasalin ikkunasta avautuvaa vehreää luonnonlaidunta ja mietin, minkä käyttötarkoituksen tuolle parille hehtaarille voisi keksiä. Lapsuudessani siellä laidunsivat lampaat, toisinaan lehmät ja välillä siellä möyrivät possut, mutta lemmikkiemme laitumet olivat nyt toisella puolella kotipihaamme. Törmäsin sattumalta leikkokukkien viljelyyn avomaalla ja sain ahaa-elämyksen, niityllä on saatava kasvamaan mitä erilaisempia leikkokukkia!

2021 oli ensimmäinen vuoteni kukkafarmarina, jolloin kasvatin leikkokukkia noin sadan neliön alalla. Kukkien kasvattaminen sujui lupaavasti ja nautin siitä valtavasti, joten vuodelle 2022 kukkapelto tuplaantui ja uusia kukkalajeja tuli kokeiluun.

Luonnon huomioon ottaminen on minulle tärkeää, joten viljelen mahdollisimman puhtaasti ja luonnon monimuotoisuutta kunnioittaen. En käytä lainkaan keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Lannoituksesta vastaavat tilan eläimet ja lisänä käytän nokkosvettä. Rikkaruohot poistan kukkapenkeistä mekaanisesti eli käsin kitkemällä. Suosin kateviljelyä ja käytän muovikatteen sijaan luonnollisia materiaaleja kuten ruohosilppua.

Kasvattamiini lajeihin kuuluu muun muassa astereita, kosmoksia, revonhäntiä, leijonankitoja, tuoksuherneitä, tsinnioita sekä daalioita. Joka vuosi kokeilen uusia lajeja ja lajikkeita, jotta löydän upeimmat ja kestävimmät kimppukukat. 

Punainen tupa ja kukkapelto aurinkoisena päivänä.
Kukkaviljelijä kukkapellolla ihastelemassa leikkokärsämöitä. Korissa valkoisia liljoja.

Kukkafarmarisi

Moikka! Olen Reeta, lähikukkiin hullaantunut kukkanainen. Rakastan leikkokukkia ja on mahtavaa olla tarjoamassa omin käsin kasvatettuja lähikukkia. Kukissa kiehtoo niiden erilaiset sävyt ja muodot sekä kuinka ne sopivat erilaisiin tilanteisiin surusta iloon ja arjesta juhlaan.

Koulutukseltani olen sosionomi ja kukkasesongin ulkopuolella työskentelen varhaiskasvatuksen parissa. Hullaantumiseni avomaalla kasvatettaviin leikkokukkiin johti siihen, että olen halunnut etsiä kaiken saatavilla olevan tiedon leikkokukkien kasvatuksesta. Olen ahminut tietoa niin kirjoista, netin syövereistä kuin kansainvälisistä konferensseista ja tuonut opit käytännön työhön pienelle kukkafarmilleni.

Aivan yksin minun ei tarvitse pyörittää kukkafarmia, sillä perheeni on tukemassa ja auttamassa farmin arjessa. 

Toivottavasti nähdään lähikukkien parissa!

Kukkien tilaaminen

Tuotteita voit tilata puhelimitse, sähköpostitse tai sosiaalisen median kautta. Mikäli en heti vastaa puhelimeen, olen todennäköisesti kukkapellolla kädet mullassa. Laita silloin viesti, niin osaan ottaa yhteyttä mahdollisimman pian.